Zala megyében is nagy a munkaerőhiány

Önkormányzatok, munkaügyi szervezetek vezetői, vállalkozások képviselői, a Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum konzorciumi tagjainak képviselői vettek részt tegnap a három éve létező és 2021 nyaráig működő együttműködés konferenciáján a Megyeházán.

Pácsonyi Imre megyegyűlési alelnök megnyitójában többek közt a paktum foglalkoztatáspolitikai aktualizálásának szükségességéről szólt. Majd Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszélt a foglalkoztatási eredményekről, kiemelve: a megyeszékhelyen öt év alatt 4 ezer új munkahely létesült, 2,3 százalékra csökkent a munkanélküliség, és munkaerőhiány tapasztalható a megyében is.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a szakterületét jellemző adatok ismertetése mellett olyan foglalkoztatáspolitikai gyakorlatról beszélt, amelyben a munkát keresők megtalálhatják a számukra biztonságot kínáló, életükhöz stabil alapot biztosító munkákat. A hazai gazdaság fontos mutatószáma, a bruttó hazai termék (GDP) értéke az idei első háromnegyed évben 4,8 százalékkal bővült, ez a legnagyobb növekedés az Európai Unióban – mondta el. A fejlődés munkaerőpiaci szegmensét két adattal jellemezte: míg 2010-ben 11,2 százalék volt, addig ma 3,5 százalékos arányú a munkanélküliség az országban, a munkaerőhiány pedig általános. Ennek okai között a területi különbségeket, szakmaszerkezeti eltéréseket, az oktatás minőségét és a munkatapasztalat hiányát jelölte meg, majd a foglalkoztatáspolitika ezzel összefüggő feladatairól szólt, a munkaerőpiaci reformprogram bevezetéséről. Rendkívüli fontosságú a pályakezdők segítése, továbbá a munkaerőpiaci tartalékok feltárása. Ezen belül a fiatal nyugdíjasok munkában tartásának ösztönzése, amit a kormány a nyugdíj melletti munkabér felszabadításával ösztönöz. Hasonló eszköz a kisgyermekes szülők munkába történő visszatérésének támogatása, az alapítványi és magánbölcsődék térítési díjának támogatása, a jövőre életbe lépő nagyszülői gyed, vagy a vállalkozások lakhatást segítő beruházásainak támogatása. A reform a munkaügyi hivatalok hatékonyságnöveléséről is szól, ami a munkaadókkal és az álláskeresőkkel való szorosabb együttműködésen alapul.

Dr. Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetője a megye munkaerőpiaci helyzetéről és a támogatási lehetőségekről adott tájékoztatást, majd Remete Zsuzsanna, a Hétfa Elemző Központ Kft. kutatója következett, aki a megyei foglalkoztatási stratégia aktualitásairól beszélt. Mint mondta, a célrendszer változatlan, de jelentős változások történtek a gazdasági ágak között. Felfutóban van az építőipar, a feldolgozóipar fejlődése megállt, és további zalai sajátosság, hogy nagyon erős a munkaerő-kölcsönzés jelenléte. Erős az ingázás, sokan vándorolnak el a térségből, ami komoly kihívást jelent a foglalkoztatásban is.

Forrás:zaol.hu

Eseménynaptár

2020. január   
HKSzCsPSzV


1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Összes esemény

Új galéria


2019. november 27.
KKV munkacsoport ülés
6 fotó van albumban

Összes album