TOP_PLUSZ-3.1.1-21-ZA1-2022-00001

Zalai foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés

A kormány továbbra is elkötelezett a teljes foglalkoztatottság mellett

2023. augusztus 07.

Czomba Sándor hozzátette: a legfrissebb adatok alapján csaknem 4,8 millióan dolgoznak Magyarországon, a munkanélküliségi ráta pedig - jóval az uniós átlag alatt - 3,8 százalékon áll. Az adatok azt tükrözik, hogy továbbra is feszes a magyar munkaerőpiac és a foglalkoztatás jó állapotban van.  
Rámutatott, hogy 2010 óta a foglalkoztatottak számát 1 millióval növelték, amit számos munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő program is segített.
Az államtitkár a mostani gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései közül kiemelte, hogy több mint 5000 vállalkozást szabadítanak ki az extrém magas áron kötött fix áras áramszerződésekből, javítva ezzel a versenyképességüket.
A kormány a feldolgozóiparban, a szálláshelyszolgáltatással, valamint a raktározással, szállítással foglalkozó vállalatok számára nettó 200 euró/megawattóra áron maximalizálta a fizetendő villamosenergia díjat. Ezen összeghatár felett 2023. július 1. és december 31. között (6 hónapos időtávban) a kormány támogatja az áram költségeket, a lépés összességében mintegy 40 milliárd forintos segítséget jelent a több mint 5000 cég számára, így vállalkozásonként csaknem 8 millió forint támogatást biztosít - mondta Czomba Sándor.
 

Az új munkahelyek létrehozását segítő lépésként értékelte az augusztus 1-jével indult vállalkozóvá válást segítő programot, amelynek köszönhetően több mint 1000 új vállalkozás jöhet létre.
Kitért a nyári diákmunka programra is, amelyet sikeresnek nevezett, ugyanis a tervezett 26 ezerről több mint 28 ezerre nőtt a résztvevők száma.
Az államtitkár szerint a cégek hitelezését, ezáltal a foglalkoztatás további növekedését érdemben segíti a megemelkedett Széchenyi Kártya Beruházási Program mellett a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram is.
Mindezek mellett a kormány kiemelt célja, hogy a reálbérek is emelkedjenek, támogatva ezzel a magyar családok megélhetését - jelentette ki.
Czomba Sándor elmondta, hogy a szankciós infláció letörése érdekében vezették be az online árfigyelő rendszert és emelték meg a kötelező akciózások mértékét.
A sorozatos intézkedéseknek köszönhetően az infláció folyamatosan csökken, már év vége előtt egy számjegyűvé válhat. A keresetek a legfrissebb adatok szerint közel 18 százalékkal nőttek, ami azt jelzi, hogy az infláció további csökkenésével hónapokon belül újra reálbér emelkedés jöhet Magyarországon - hangsúlyozta az államtitkár.

Forrás:kormany.hu; Fotó: Freepik.com

Vissza a hírekhez

Zalai VárMegye Önkormányzata
Minden jog fenntartva!
www.zalapaktum.hu