TOP_PLUSZ-3.1.1-21-ZA1-2022-00001

Zalai foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés

Többféle támogatást is ad a fiatal álláskeresőknek a kormány

2024. április 10.

Jövő hétfőtől, tehát április 15-től lehet jelentkezni a fiatalok foglalkoztatását segítő Ifjúsági Garancia Plusz programra – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményéből. 

Az uniós pénzekből fizetett, közel 206 milliárd forintos programra azok a 15–29 közötti fiatalok pályázhatnak, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, emellett álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként regisztráltatták magukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál. Az érdeklődők a járási (fővárosi kerületi) hivatalokban informálódhatnak személyesen, a részletes információk is a kormány foglalkoztatási portálján lesznek elérhetők 2024. április 15-től.

Hogyan segít a munkába állásban a program?
Az Ifjúsági Garancia Plusz program keretében alapvetően négyféle támogatás elnyerésére van lehetőség, ezek a következők:
 1. Bértámogatás: ezt a támogatást alapvetően nem a munkavállalók, hanem a munkaadók kapják, a nem hátrányos helyzetűek esetében maximum 4, hátrányos helyzetű munkavállalók esetében legfeljebb hat hónapig jár. A támogatás mértéke a munkaadót terhelő bruttó bér 50 százaléka, maximum havi 250 ezer forint lehet.
 2. Lakhatási támogatás: azok kaphatják, akik a lakóhelyüktől több mint 60 kilométerre kapnak munkát és szerződésük legalább 6 hónapos munkavégzésről szól, legalább heti 20 órában. A támogatás összege nem haladhatja meg a havi 186 760 forintot és az 12 hónapra adható.
 3. Utazási támogatás: ezt a támogatást pedig azok szerezhetik meg, akik lakóhelyük 60 kilométeres körzetében, de másik településen találnak munkát. Ez a támogatás is maximum 12 hónapra szól, összege pedig a távolságtól függ, de nem lehet több havi 13 340 forintnál.
 4. Képzési támogatás: ez azoknak nyújt segítséget, akik a munkaerőpiacon történő elhelyezkedése érdekében jogszabályban meghatározott képzésen vesznek részt. Havi összege a kötelező legkisebb munkabér legalább 70 százalékának megfelelő lehet (maximálisan a minimálbér 150 százaléka).

Forrás:vg.hu; fotó:freepik.com

Vissza a hírekhez

Zalai VárMegye Önkormányzata
Minden jog fenntartva!
www.zalapaktum.hu