TOP_PLUSZ-3.1.1-21-ZA1-2022-00001

Zalai foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés

A zalai nagyvállalatok tudták emelni árbevételüket 2022-ben

2023. december 08.

A zalai TOP 100 kiadvány hiteles adatokat tükröz a vármegyei gazdaságról, amelyet a vállalatvezetők és a vállalkozásvezetők kíváncsian figyelnek, mert az első száz vállalat minta és példa is egyben, mondta Kovács Dezső, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kifejtette, hogy a vármegye iparfejlesztésének sikere nagymértékben múlik a gazdaság szereplőinek felkészültségén. Kiemelte, az iparkamara éppen ezért érez felelősséget abban, hogy megossza a nagyvállalatok működési tapasztalatait, folyamatainak, kultúrájának felépítését a gazdasági ökoszisztéma többi szereplőjével.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa a zónán belüli gazdasági teljesítmények közötti eltéréseket és kitörési pontokat vázolta fel. Mint mondta, Zala vármegye elindult egy úton az önvezető és az elektromos járművek kutatás-fejlesztésével, a hadiipar is megjelent Zalaegerszegen, amely olyan iparágakat vonzhat be, mint többek között a digitális logisztika, a felhőalapú számítástechnika vagy a robotika. Úgy vélekedett, hogy ha a vállalkozások, és az induló vállalkozások profilját ezek ernyője alá lehet fogni, akkor az önvezető járművekkel való gazdasági gondolkodás biztos alapot jelent a piacon. Hozzátette, ez csak egy kitörési pont, amelyben a szakképzésnek nagy feladata lesz, mert a következő éveket az ehhez szükséges kompetenciák átadása határozza meg. Hangsúlyozta, Zalaegerszeg egyik az öt helyszínből az országban, ahol ilyen képességek irányába tud a gazdaság erősödni.

A 2022-es év a várakozásokkal ellentétben a társasági adóbevallások tükrében nem is bizonyult olyan rossznak, mint azt az év vége felé a romló infláció és gyengülő forint miatt vélték, mondta dr. Kaszás Anita, a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója. A gazdasági társaságok mintegy 28-30 százaléka tudta emelni árbevételét. Ez meglátszik a realizált nyereségoldalon is, hiszen a TOP 100-ba bekerülő cégek 40 százalékkal több profitot tudtak elérni. A vármegyében legerősebb a feldolgozóipar, amely mind az árbevétel, mind a foglalkoztatottság tekintetében jó évet produkált 2022-ben. Ugyanakkor a 2023-as esztendő számai lesznek azok, amelyek a tavalyi év gazdagsági válságának kihatásait megmutatják

 rendezvényen köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, valamint dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere. Köszöntötték továbbá az EuroSkills Gdansk 2023 szakmai verseny zalai díjazottjait, Offner Mártont, Darabos Lilit és Szabó Bencét.

A Top 100 kiadványból kiderült, hogy 2022-ben Zalában a legnagyobb nettó árbevételt, 79,7 milliárd forintot a ZÁÉV érte el. A második helyen végzett 49,8 milliárddal a Gartner Intertrans Hungária, harmadik lett a Szabadics Építőipari Zrt. 39,4 milliárdos árbevétellel.

 

Forrás, fotó: zaol.hu

Vissza a hírekhez

Zalai VárMegye Önkormányzata
Minden jog fenntartva!
www.zalapaktum.hu